Golden Earring Five Zero – Live at the Ziggo Dome

George Kooymans, Barry Hay, Rinus Gerritsen en Cesar Zuiderwijk zijn dik in de zestig, hun band bestaat langer dan The Rolling Stones en hun eerste hit bereikte al een halve eeuw geleden de Top 10. Toch stond Golden Earring op 12 december 2015 als een roedel jonge honden op het podium van het Ziggo Dome, want daar vierde Nederlands oudste, succesvolste en wereldberoemdste band met haar spetterende Five Zero-show dat ze al dik 50 jaar hits en succesalbums maakt.

De Nederpoplegende werd in 1961 geboren toen de dertienjarige gitarist George zijn muzikale buurtgenoot Rinus tegenkwam in de Haagse wijk Rustenburg en Oostbroek. Vier jaar later stoof hun beatband The Golden Earrings de top 10 binnen met het pakkende Please Go. Er zouden dik vijftig hits en een hele stapel met goud en platina bekroonde albums volgen. De Earrings verdienden internationaal succes, New Musical Expressprijzen, Conamus Exportprijzen, een schoorsteenmantel vol Edisons en ontelbaar veel oorkondes, onderscheidingen, aan de band gewijde boeken, tentoonstellingen, documentaires en andere welverdiende eerbewijzen. Geen wonder dat ze wel zin hadden in een jubileumfeestje, daar in het stijf uitverkochte Ziggo Dome.

Het immer jeugdige viertal overdonderde het 17.000-koppig publiek vanaf de eerste noot met het onweerstaanbaar hardrockende Back Home. Daarna volgden onverwoestbare Nederpopklassiekers, van Buddy Joe, Just Like Vince Taylor en Long Blond Animal tot Another 45 Miles, Going To The Run, When The Lady Smiles, She Flies On Strange Wings en de de stuiterende afsluiter Holy Holy Life. En natuurlijk ontbraken ook de onnavolgbare bassolo van Rinus en de donderende drumshow van Cesar niet, net zomin als recente nu-al-klassiekers Identical, That’s Why I Believe In Her en Je Regrette, en de wereldhits Radar Love en Twilight Zone.

Op een feestje komen ook gasten. Zoals Bertus Borgers, de legendarische saxofonist die bij de belangrijkste Earringshows vol vuur zijn partijen blaast. En Frank Carillo, de al even legendarische Amerikaanse gitarist en Earringbloedbroeder die in het kolkend Ziggo Dome virtuoos zijn snaren geselde. Golden Earring bereikte daar op die gedenkwaardige decemberavond een nooit eerder vertoond muzikaal, emotioneel en historisch hoogtepunt tijdens een bijna drie uur durend feest van herkenning met wervelende rock, flitsend spel en – ook na al die jaren – onverminderd krachtige zang van Barry Hay en George Kooymans.

Het publiek genoot. De band genoot. En ook regisseur Marcel de Vré, die het hele spektakel vastlegde, genoot. Vandaar dat het bekijken van de dvd van Golden Earring’s FiveZero Ziggo Dome show zo’n oogverblindende, oorstrelende en adrenalineverhogende rockervaring geworden is. Onze Earring na vijftig jaar op haar absolute hoogtepunt; dit is een show om nooit meer te vergeten op een dvd om eeuwig te koesteren.

five-zero-dvd